joi, 17 mai 2012

A decedat Madame Butterfly a Republicii Moldova, Maria Bieșu



Primadona Operei Naționale s-a stins din viaţă la 16 mai 2012 ora 11.00, pe patul de la spitalul Cancelariei de Stat. Ultimele clipe din viaţă le-a petrecut alături de sora sa, Valentina.

Maria Bieșu a fost răpusă de leucemie. Acum şapte ani, ea a fost diagnosticată cu o formă rară de leucemie. Potrivit medicilor, oamenii cu acest diagnostic nu trăiesc mai mult de doi ani. Luptătoarea Maria Bieşu i-a contrazis însă.

În ultimele luni de viață, soprana a stat mai mult țintuită la pat.

„Nu ştiu dacă mă voi face bine, dar deja nu mai am timp – vremea trece, bătrâneţile vin… În viaţa asta suntem supuşi la grele încercări, care odată depăşite ne fac mai puternici”, spunea Maria Bieșu în luna ianuarie curent.

Renumita cântăreaţă de operă, Maria Bieşu, s-a născut la 3 august 1935, în comuna Volintiri, Județul Cetatea-Albă, România, într-o familie de oameni simpli. Soprana şi-a făcut debutul în cadrul formației de muzică populară „Fluieraș”. Debutul ei pe scena Teatrului de Operă a avut loc în 1962, iar în 1967 a obținut titlul „Cea mai bună Cio-Cio-san”, la Concursul Internațional Miura Tomaki, din Tokyo. Din acest moment, Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, la concerte sau să țină prelegeri la diverse instituții muzicale din Europa, America și Asia.

Viața Mariei Bieșu a cunoscut o perioadă complicată la începutul anilor '90. Primadona n-a putut să-și păstreze intact repertoriul, a pierdut publicul spectator numeros și a fost constrânsă de circumstanțe să se reorienteze. Atunci a pornit să propage ideea unui Festival al muzicii de operă. Visa ca Chișinăul să devină un centru al muzicii de operă, să se adune în capitala Moldovei cântăreți de operă din toată lumea. Astfel, în septembrie 1990, la Chișinău a fost inaugurat Festival Internațional invită Maria Bieșu, astăzi unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu